пятница, 22 апреля 2011 г.

Достопримечательности истории и культуры Украины в книгах

Святий Київ: Фотоальбом/Упоряд. Н.Д.Прибєг за участю С.К.Горкавого.-К.:Мистецтво,2011.-240с.:іл.-Укр.,англ..нім.,фр.,ісп.
Мов на небі висить святий Київ наш великий - так казав Тарас Шевченко. Київ... Древній, сивочолий і водночас дивовижно юний і сучасний. Кожного, хто знайомиться з Києвом, вражають його числені святині й історичні пам'ятки. Серед них -собор св.Софії, Київо-Печерська лавра, Успенський собор, Михайлівський Золотоверхий собор, Кирилівська та Андріївська церкви та інші. Неповторний образ "стольного града" Києва постає зі сторінок фотоальбому.
Собор Святої Софії в Києві: Книга-альбом/Автор тексту Г.Логвин; Упоряд.:Г.Н.Логвин, Н.Г.Логвин.-К.:Мстецтво,2001.-352с.:іл.
Книга-альбом про унікальну пам'ятку Русі-України XI століття Софійський собор у Києві відомого українського вченого доктора мистецтвознавства Григорія Логвина є значним внеском у скарбницю світової мистецтвознавчої науки. протягом майже 50-річного дослідження автор дійшов принципово нових висновків щодо часу спорудження. історії будівництва та виначення майстрів мозаїк і фресок софійського собору, внесеного до списку Всесвітньої культурної і природної спадщин ЮНЕСКО.                                                                                                                                                            
Кудрявцев Л.О. Град над Борисфеном: Ілюстрована історія вулиць і майданів Києва: Наук.-попул.вид.-К.:Вища шк., 2007.- 295с.:іл.
Книжка знайомить читача з вулицями і майданами столиці незалежної України-красеня Києва. Нариси розповідають про їх минуле і сьогодення. Автор не тільки привертає увагу читача до найвідоміших і найцікавіших в архітектурному відношенні вулиць, а й захоплено розповідає  про менш відомі Гоголівську, Предславинську, Тургенєвську. окрасою видання є унікальні архівні фотографії кінця ХІХ-початку ХХ ст. Для широкого кола читачів.
  Низовский А.Ю. 100 великих чудес Украины.-К.:Арий, 2007.-416с.:илл.
Эта книга повествует об удивительных объектах, расположенных на обширной территории нашей страны. Это и прекрасные творения рук человеческих - церкви и соборы, замки и крепости, дворцы и садово-парковые ансамбли, и величественные памятники природы-пещерные и озерные комплексы, растительные и биологические заповедные зоны. Все они-уникальны, и каждый из них по праву можно считать истинным чудом Украины.
 Вечерський В. Гетьманські столиці України/В.Вечерський .- К.:Наш час, 2008.-320с.-(Сер."Невідома Україна")
Книжка присвячена малодослідженому феномену української історії та культури-тим містам, які виконували столичні функції протягом існування української держави у специфічній формі гетьмату-так званої Гетьманщини з 1654 до 1782 р.р. Адміністративними центрами гетьманської України в ті часи були послідовно міста Чигирин, Батурин, Глухів. Сьогодні вони є основними "віхами національної історії", в них створені національні історико-культурні заповідники. Розповідь про ці міста дозволить спросувати чимало задавнених стереотипів.
Киркевич В.Г., Віроцький В.Д. Гетьманська столиця Батурин.- К.: Техніка, 2007.-192с.:іл.- (Нац.святині України)
У книзі розповідається про долю містечка, що тісно пов'язана з боротьбою українського народу за свою незавлежність, про розпочату відбудову найвидатніших духовних і архітектурних пам'яток Батурина, який має стати одним з найвідомніших і найвідвідуваніших міст України.

Ричков П.А., Луц В.Д. Архітектурно-мистецька спадщина князів Острозьких.- К.: Техніка, 2002.- 168с.:іл. (Нац.святині України)
Книжку присвячено самобутній архітектурно- мистецькій спадщині, пов'язаній за своїм походженням зі славнозвісною родиною українських князів Острозьких-видатних політичних, воєнних, релігійних і культурних діячів вітчизняної історії доби пізнього середньовіччя.  Автор відтворюють історичне тло меценатської діяльності декількох поколінь цих "некоронованих королів Русі", висвітлюють найпомітніші князівські ініціативи в розбудові існуючих і заснуванні нових міст, спорудженні унікальних замкових комплексів, храмів і монастирських ансамблів. 
Кілессо Т.С. Братський Богоявленський монастир і Києво-Могилянська академія.-К.: Техніка, 2002.-144с.:іл. -(Нац.святині України)
Розповідається про цікаву історію Братського Свято-Богоявленського учительного монастиря, про засновану при ньому ершу нанаших теренах вищу школу - Києво-Могилянську колегію й академію. На території монастиря майже 300 років формувався й удосконалювався унікальний архітектурний ансамбль, де в мистецькій гармонії співіснували  різні стилі- хвилююче українське бароко й вишуканий класицизм, працювали видатні зодчі, художники-монументалісти, майстри прикладного і декаративного мистецтва.
Кілессо С.К. Києво-Печерська лавра.-К.:Техніка, 2003.-200с.:іл.-(Нац.святині України).
У книжці розповідається про монастир, назва якого відома всім. Це Києво-Печерська лавра. Від часу її заснування преподобними Антонієм і Федосієм, які оселилися в печерах, минуло 950 років. За цей період монастир пережив цікаву й непросту, багату подіями і видатними людьми історію, а його архітектурний ансамбль стоїть у ряду найвидатніших надбань світової культури.
Толочко Л.І. Подільські храми Києва.-К.: Техніка, 2003.- 176с.:іл.- (Нац.святині України).
Поділ - один із найдавніших торговельно-ремісничих районів м.Києва, де здавна будувались християнські храми. Автори архітектурних комплесних споруд - зодчі, іконописці, народні майстри -вклали свій талант, богате уявлення про красу, любов до рідного краю. Багато сакральних споруд Подолу стали шедеврами будівничого мистецтва.
В книзі розповідається про відновлення храму Богородиці Пирогощої, наводиться історія найдавнішої церкви Подолу-Ілліанської. Особливу увагу приділено храмам часів бароко і класицизму. 
Вечерський В.В. Втрачені святині.- К.: Техніка, 2004.-176с.:іл.-(Нац.святині України).
Книгу присвячено втраченим протягом ХХ столыття найвидатнышим пам'яткам культової архітектури різних конфесій більшості регіонів України. Охоплено пам'тники церковної архітектури від Х до ХІХ століть 15 областей України. Книга містить короткі історико-архітектурні нариси про 50 найвизначніх зруйнованих пам'яток, які по праву вважаються шедеврами архітектури. Книгу ілюстровано унікальними архівними малюнками й фотографіями.
Історія Луганського краю/за ред.В.С.Курила; авт.кол.: І.Ю.Бровченко, А.О.Климов, К.І. Красильників, В.І. Подов, В.Ф.Семистяга; Держ.закл."Луган. нац.ун-т імені Тараса Шевченка".-Луганськ:Вид-во ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка", 2008.-400с.:іл.
Ця книга є першим виданням, у якому в узагальненому вигляді викладається історія Луганського краю від найдавніших часів до наших днів українською мовою. Це видання являє собою серйозне культурологічне дослідження, здійснене відомими науковцями Луганщини. Автори книги докладно розповідають про культурні надбання регіону, його давні традиції та внесок у духовний розвиток кураїни. 
Низькодубова Г.А., К.В.Сімонова, М-П.Буххольц. Європейське обличчя Луганщини.-Луганськ: Глобус, 2010.- 150с.
У цій книзі міститься інформація про вихідців з країн Європи, які у різнийц час  брали участь у становленні та розвитку економіки, культури Луганської області. Ці видатні європейці стали частиною історії та сьогодення Луганська, Лисичанська, Стаханова, Сватова та інших міст і сіл нашої області Це видання базується на працях видатних дслідників, матеріалах краєзнавчих музеїв, бібліотек та музеїв підприємств, заснованих за допомогою іноземного капіталу або участю європейців.
Немирович-Данченко В.И. Святые Горы: Очерки и впечатления.- Донецк: Донбас, 1990.-183с.:илл.
Книга известного писателя, брата видного театрального деятеля Владимира Ивановича Немировича_Данченко знакомит с историей, бытом и нравами Святогорского монастыря на Северском Донце (окресности нынешнего города Славяногорска Донецкой области), где Василий Иванович побывал в 70-е годы прошлого века.
Абуладзе В.А. Антрацит: Путеводитель.- Донецк: Донбас, 1985.-32с.:илл.
Антрацит-индустриальный город. Здесь добывают уголь, изготавливают теплицы, горношахтное оборудование. Путеводитель знакомит с городом, его памятными местами и достопримечательностями. Рассчитан на жителей и гостей города.
Жолос К. С. Донская Швейцария: У Чеховской криницы: Ист.-лит.очерк.-Ворошиловград, 1989.-53с.
В очерке отражено пребывание А.П.Чехова на территории нынешнего Донбасса, влияние этого факта на его творчество, излагается история поиска и благоустройства Чеховской криницы - еще одного памятника великому русскому писателю. Рассчитан на краеведов, чеховедов, массового читателя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий